Gå till innehåll
Norbergs Flygklubb
Norbergs Flygklubb

Lauri Malila, Per Findahl & Robert Hellgren

Axel Olsson-Segerström

Oskar Findahl

Två Norbergs piloter top 6 i totala Världscupen 2023

Världscupen i Friflyg har avslutats för säsongen. På grund av oroligheter i Israel har de sista två världscuptävlingarna som skulle ha flugits i Israel i mitten av december just annonserats som inställda.

Per Findahl & Robert Hellgren i Rumänien

I klass F1A har Sverige och Norbergs skördat stora framgångar. Totalsegrare i Världscupen i klass F1A blev slutligen Per Findahl, Sverige. Per fick ihop totalt 2498 poäng genom en fantastisk säsongsstart där han fick med sig tre vinster av tre möjliga i världscupupptakten i USA i februari. Seger i Kiwi World Cup of New Zealand, Seger i North American Cup och seger i Bob White Memorial Max Men International. Under vintersäsongen med tävlingarna på is så segrade Per också i tävlingen Bear Cup i Finland. Största vinsten för året tog Per i Rumänien i maj där han segrade i den största deltävlingen för året, Szabo Miklos Memorial. På andra plats i Världscupen slutade Allard van Wallene, Nederländerna med 2428 poäng. Bronset gick till Dusan Fric, Tjeckien med 2334 poäng. För Per är det en historisk seger eftersom det är hans tionde totalvinst i Världscupen i klass F1A, första totalen tog Per för 30 år sedan, 1993.

Robert Hellgren slutade på en mycket meriterande sjätteplats med 2202 poäng. Ett fantastiskt resultat som tillsammans med hans individuella VM silver i år summerar ett lysande år. Robert tog sina poäng genom en seger i Sverige, en andraplats i Finland, samt en fjärdeplats och en niondeplats i Rumänien.

På 43 plats slutade Kosma Huber på 1366 poäng, plats 44 belades av vår junior Axel Olsson-Segerström med 1328 poäng. Axels fina resultat räckte även till en femteplats i totalen för juniorer i klass F1A, mycket starkt flyget under året.

Anders Persson som flyger för AKM i Malmö slutade på plats 106 med 730 poäng.

261 piloter tog totalt poäng under Världscupen i klass F1A under 2023. Totalt flögs 56 deltävlingar.

I klass F1B segrade Stephan Stefanchuk, Ukraina med 2393 poäng. Bror Eimar blev enda svensk med poäng i Världscupen 2023 i klass F1B. Bror slutade på plats 37 med 1150 poäng.

Länk till Världscupresultaten i Friflyg 2023.:
https://www.freeflightnews.org.uk/wcup/WC23/WCP23F1.HTM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-11-29

Senast uppdaterad: 2023-11-29

Författare: Robert Hellgren

Sponsorer