Gå till innehåll
Nyköpings Modellklubb
Nyköpings Modellklubb

Alla över 18 år som flyger på våra godkända modellflygfält måste ha ett giltigt operatörs-ID

Nu har det skickats ut fakturor för registerhållningen hos TS för Operatörs-ID.


Avgiften för 2024 är 145 kr och är en självkostnadstäckning för TS system. Orsaken att avgiften har höjts några gånger är att kalkylen från början baserades på många fler personer som skulle skaffa ett Operatörs-ID. Deras beräkningar grundade sig bland annat på SMFF och RfCf:s medlemmar men även mängden drönare som har sålts på den öppna marknaden. Förhoppningsvis stabiliserar sig avgiften nu.


Det är viktigt att du som flyger har ett giltigt Operatörs-ID, dels för att förbundens godkännande enligt Artikel 16 ska gälla, dels för att våra försäkringar skall gälla. I försäkringsvillkoren anges att vår flygning skall ske enligt Transportstyrelsens regler och då är Operatörs-ID obligatoriskt, även på våra godkända modellflygfält.
Om du önskar flyga utanför godkända modellflygfält med en modell som väger mer än 250 g eller om modellen har sensorer som kan ta upp ljud/bild är krävs både Operatörs-ID och Drönarkort.
Mer information och överblick över reglerna finns på förbundens gemensamma sida www.faltregister.se Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. där vi hanterar allt som rör vårt godkännande från TS enligt Artikel 16 och som ger oss möjlighet att flyga enligt våra egna regler på alla godkända modellflygfält.


På Facebook har det dykt upp protester mot avgiften med diverse argument om varför avgiften är för hög, onödig och att den inte ger något av värde tillbaka mm. Det vi i alla fall får är godkännandet att flyga enligt våra egna regler på våra fält UTAN att vi behöver kosta på oss Drönarkort.


Vi ses på modellflygfälten med Operatörs-ID på våra modeller!


Med vänlig hälsning
Anders Jonsson (Ordförande SMFF)

 

Lite kompletterande info

 

Transportstyrelsens Operatörs-ID behövs inte för linstyrda modeller, då dessa modeller är förankrade vid marken.

länk till Transportstyrelsen där man kan ansöka om operatörs id:

www.dronarsidan.transportstyrelsen.se Länk till annan webbplats.

länk till SMFF där det finns en del att läsa i ämnet:

www.modellflygforbund.se Länk till annan webbplats.

 

//Pontus

Publicerad: 2024-03-12

Senast uppdaterad: 2024-03-20

Författare: Christer Landberg