Publicerad: 2025-03-15
Senast uppdaterad: 2025-03-15
Författare: Fredric Käll
Flygverksamheten
16 Flygledare
Flygledarlista: Utarbetas av segelflygchefen och anslås på klubbens anslagstavla samt på hemsidan. Den på anslagstavlan är den gällande, då den kan innehålla handändringar. Före flygning: Kolla ev. presentstarter under dagen. Kontrollera att aktuell presentjourspilot finns tillgänglig. Om inte –Lös uppgiften. Lottning sker enl. kap 5. Klubbregler. ”Startordningslistan” skall finnas tillgänglig där verksamheten utförs. Se till att daglig tillsyn signeras i flygbeskedet före flygning. (se bilaga 8. Flygbesked) Kolla i pilotlistan att piloten har giltigt cert.
16.1 Flygning
Sätt flygsäkerheten främst. Kontakta tornet via telefon och öppna sektorer enligt önskemål och avtal. Ha hela tiden koll på vilka sektorer vi disponerar. (Noteras i flygbeskedet) Radion skall alltid passas då vi har sektorer öppna. Halva fältbredden skall alltid finnas hinderfri för landande flygplan. – Dra undan snabbt. Ha uppföljning på sträckflygarna. Flygledaren skall befinna sig på en plats där han har kontroll på verksamheten. Journal skall föras på all segelflygning. Efter flygning: Meddela tornet att verksamheten avslutats. Se till att sista pilot tvättar och ställer in. Se till att övrig utrustning är i ordning, radioapparater laddas, bilen tömts, att lokalerna låses etc.. Generellt under dagen: Se till att ”Svarta boken” används vid avvikelser och incidenter. Se till att klubbens lokaler är-/ blir städade. Vid haveri-/ saknat flygplan (Se SHB kap 821) Vid minsta misstanke om personskador ring först 112 SOS Alarm och begär trepartssamtal med flygräddningen. Ring Segelflygchef (SEC) Kontaktuppgifter finns på klubbens hemsida Mer fördjupning finns i SHB enligt länkar nedan: 406 Instruktion för segelflygledare 810 Underättelse och rapporteringsskyldighet 820 Haverier 821 Larm vid segelflyghaveri eller saknat flygplan.
17 Verksamhetsplan Örebro segelflygklubb
17.1 Allmänt
Föreningen skall sträva efter en anda där medlemmarna känner sig sedda, behövda och där var och ens förmåga på bästa sätt tas till vara för att utveckla klubben så att medlemmarna trivs och gärna vill delta i vårt gemensamma arbete. Alla medlemmar har i klubben samma värde. Förbättringsförslag från medlemmar skall behandlas seriöst.
17.2 Skolning
Skolning skall bedrivas så att alla som vill lära sig flyga i möjligaste mån erbjuds den möjligheten i klubbens regi. Så långt som möjligt skall skolningen vara planerad och genomföras enligt plan. De piloter som har grundbehörighet och vill vidareutveckla den skall så långt det är möjligt beredas möjlighet att tillgodose sina behov av vidareutbildning. Vi skall försöka anordna trivselarrangemang och vi ska aktivera medlemmarna genom möten och träffar under den tid på året då vi inte flyger. Vi skall vara särskilt uppmärksamma på att ta hand om nya elever och nya piloter så att de inlemmas i klubbgemenskapen och därigenom vill fortsätta flyga samt utvecklas som piloter.
17.3 Flygverksamhet
Vi skall arbeta för att ha en modern och fungerande flygplansflotta för klubbens disposition. Vi skall jobba för att flygning kan ske på säkrast möjliga sätt och att material sköts och hanteras på sådant sätt att risker minimeras så långt det är möjligt. Vi bör verka för möjlighet till flygning samtliga veckodagar. Vi skall arbeta för att klubbens medlemmar tillägnar sig goda rutiner och att slarv som kan förorsaka skador inte förekommer.
17.4 Utbildning
Genom samarbete med SISU och Segelflygförbundet skall vi organisera olika utbildningsinsatser för klubbens medlemmar. Lärarutbildning och klubbutveckling bör vara prioriterade områden. PR och rekrytering: För att stärka rekrytering bör vi vara synliga i moderna media för att föra ut och göra vår verksamhet synlig. En särskild satsning bör göras för att rekrytera unga piloter och inte minst kvinnliga piloter. Vi skall delta i Segelflygets dag. Byggnader och material: Vi skall genomföra nödvändigt underhåll och renoveringsarbete på våra byggnader både in och utvändigt. Material som inte hör till klubbens verksamhet skall avlägsnas. Vi skall arbeta för att ha en bra utemiljö runt våra anläggningar. Verksamheten skall bedrivas energi-/ miljöeffektivt och vid inköp tas hänsyn till.
18 Flygradio:
När du är Örebrosegel (Flygledare) på Marken
- Passa Radion Hela Tiden
- Ha koll på öppna sektorer och till vilken höjd
- Ha koll på vilka Flygplan som är i luften · Aldrig glömma att meddela tornet när vi avslutar verksamhet, eller gör ett längre uppehåll
- Meddela förändringar till samtliga flygplan (Begär motläsning)
- Vid överlämning ser du till att den som tar över får samma information som du har, och att accepterar att vara flygledare enligt ovan
- Se till att de som lämnar TMA´t meddelar även Örebrosegel att de är utanför
När du är Örebrosegel i luften
- Samma som ovan fast du sitter i ett flygplan…
20 Utbildning
Örebro Segelflygklubb bedriver segelflygutbildning enligt Segelflygets DTO, (Declared Training Organisation)
Kontaktuppgifter till bl.a. Segelflygchef, skolchef återfinns på klubbens hemsida. Se även kap 6 Utbildning i Segelflyghandboken SHB på segelflygets hemsida. Här redovisas de olika ingående delarna i skolflygpriserna.
Bogseringspris:
Ska täcka bogseringskostnaderna. Eleven kan i samråd med läraren välja höjd och anpassa sina kostnader därefter. Flygplanskostnad: Ska motsvara ”paketavgift” och täcka flygplanskostnaderna.
Skolavgift och vidare- Skolavgift & vidareutbildningsavgiften skall täcka klubbens utbildningsavgift: kostnader för flygskolan såsom utbildning av lärare och vidmakthållande av deras kompetens och behörigheter.
Flygskolning: Bogseringspris: Enligt klubbens prislista. ”Bogsering”. Flygplanskostnad skolning: Senior 50kr, Junior 0:- / start. *Skolavgift: 100kr/ start.
Vidareutbildning: (Undantaget TMG ”Groben” och Dimonan.) Bogseringspris: Enligt klubbens prislista. ”Bogsering”. Flygplanskostnad: Enligt klubbens prislista. ”Timpris”. *Vidareutbildningsavgift: 100:-/ start. Vidareutbildning TMG: ”Groben” Vidareutbildningskostnad: Samma avgift som enligt klubbens prislista ”Timpris”. (Tachotid) (Samma avgift som med flygpaket, även om Du inte köpt det.) *Vidareutbildningsavgift: 200:- / tachotimme. *Skolavgift & vidareutbildningsavgiften kan faktureras separat från lärare som driver utbildning i eget företags regi. Denne står då också för egna utbildningskostnader etc
21 Flygbogsering i Örebro Segelflygklubb:
Styrelsen utser samordningsansvarig för flygbogseringen. Samordnaren anslår bogserlista på anslagstavlan i klubblokalen. Bogserpiloten signerar på listan. Bogserpilot som ej kan fullfölja uppgjord lista ansvarar själv för ersättare samt meddelar samordnaren. Du som bogserpilot är befälhavare och ansvarar för att kontrollera att bogserplanet är luftvärdigt, och att prestandasäkerhet uppfylls.Bogserpiloit skall vara medlem i klubben av försäkringsskäl. Bogserpilot skall vara i god kontakt med segelflygledare, samt väl känna till luftrummet runt Örebro. Vid inhyrning av bogserflygplan har ägaren att tillse tekniskt ansvar. I övrigt följer vi instruktioner i SHB kap
