Gå till innehåll
Stockholms Segelflygklubb
Stockholms Segelflygklubb

Publicerad: 2022-11-20

Senast uppdaterad: 2022-12-05

Författare: Daniel Sommerstein

Hur fungerar segelflyg?

Dagens segelflygplan är resultatet av hundra år av forskning i aerodynamik och materiallära. Ett modernt segelflygplan med en van pilot har inga problem att flyga i timtal och färdas sträckor på upp emot 50 mil eller mer, helt utan hjälp av en motor.

Segelflygplanet behöver hjälp den första biten upp från startbanan. Segelflygplanet bogseras upp till lagom höjd av ett motorflygplan eller med en vinsch.

Sedan släpper piloten bogserlinan och börjar leta efter termiken. Termik är varma uppvindar som bildas över markytor som värms upp av solen. Ett sätt att se var sådana uppvindar finns kan vara att titta på var moln bildas. Molnen är nämligen varm luft som stigit upp, men som på kallare höjd har kondenserats så att vattnet bildat ett moln. De bästa molnen för segelflyg kallas cumulus.
Att lära sig flyga ett segelflygplan är förhållandevis enkelt. De flesta segelflygplan är mycket lättflugna, och efter ca. två veckors träning får eleven pröva att flyga själv utan lärare. Men att lära sig hitta termiken så att segelflygaren kan hålla sig flygande timmar i sträck och färdas långa sträckor – det kräver många år av övning.

Många segelflygare satsar på att ständigt flyga längre sträckor till områden långt bortom det egna hemmafältet. Det är inte ovanligt att "landa ute", dvs. när termiken är svår att få tag i, så måste segelflygaren välja att landa på ett annat flygfält eller på en bondes åker. Efter en utelandning demonteras flygplanet och transporteras hem i en avlång vagn.

Andra föredrar att lära sig flyga avancerat och utnyttjar segelflygplanets styrka och smidighet till att loopa, spinna och rolla fram genom lufthavet.

Därför är segelflyg en bred sport, som ger piloten många möjligheter att utveckla sitt flygande. Många segelflygare lockas inte bara av ensamheten bland molnen, utan också av gemenskapen i flygklubben. Segelflyg handlar mycket om samarbete. Tillsammans kontrollerar medlemmarna flygplanens kondition och man hjälps åt för att snabbare komma upp i luften. Alla arbetar tillsammans för att uppnå samma mål. Att få flyga som fåglarna.