Gå till innehåll
Herrljunga Flygklubb
Herrljunga Flygklubb

Publicerad: 2023-01-21

Senast uppdaterad: 2023-05-29

Författare: Samuel Richardsson

Bli Bogsör

Är du en bra motorflygare och söker rolig och utvecklande flygning som får dig att bli ännu bättre? Då kan du hjälpa oss att bogsera upp segelflygplan med vår Piper PA-25D Pawnee. En ensitsig robust arbetshäst från 1978 som användes för besprutning av åkrar i England innan den renoverades och blev bogserflygplan hos oss. Försedd med sporrhjul men ändå relativt okänslig för sidvind. Sexcylindrig boxermotor som ger 235 hk i en fyrbladig propeller samt en elektrisk linvinsch som kortar nerflygningstiden till ca två minuter från urkoppling på 700m till sättning. Kort sagt – en lufthavets HD (eller om man så föredrar – traktor).

För att bli en bra bogserförare behöver man förutom att vara en bra pilot, även vara lyhörd för önskemålen från oss som flyger utan motor. Man måste känna ansvar för klubben och dess materiel, inte minst för Pawneen som vi själva underhåller. Du måste vara gästmedlem i klubben men vi bjuder på fritt boende i klubbstugan.

Vi kan utbilda dig till bogsertillstånd och familiarisering /skillnadsträning. Utbildningsplanen hittar du hos segelflyget.se SHB641 och Transportstyrelsen TSFS 2013:16 §26-32.

Till dig som redan har bogsertillstånd och är influgen på Pawnee ger vi handledning vad gäller våra rutiner vid bogsering och det som du behöver veta om vår Pawnee.

Kontakta oss för mer information.