Gå till innehåll
Segelflygarna Uppsala Flygklubb
Segelflygarna Uppsala Flygklubb

Publicerad: 2022-12-28

Senast uppdaterad: 2024-01-25

Författare: Uppsala Flygklubb Administratör

Grundskolning

En bild

Utbildning till certifikat går normalt till på följande sätt:

Teori

Under vintern genomförs teorikursen. Du får då lära dig ämnen såsom meterologi, aerodynamik, bestämmelser för civil luftfart, navigering samt radiotelefoni. Kursen går vanligtvis två kvällar i veckan och börjar som regel i mitten på januari och pågår till slutet av mars. Uppehåll görs i vecka 8 samt för de veckor som som flera av klubbens medlemmar åker till fjällen för vintertida segelflyg, som regel veckorna 11-12.

Teori segel Länk till annan webbplats.

Praktik

Under våren påbörjas själva flygutbildningen. I en grupp om ca 3 elever skolar ni med en flyglärare i ett av klubbens två-sitsiga flygplan. Till en början lär du dig att flyga på rakkurs, svänga, samt att orientera dig i luften. Efterhand som du lär dig mer om hur flygplanet fungerar får du sköta alltmer av flygningen, såsom bogsering och landning. I början på utbildningen flyger du ca 15 minuter per start. De inledande lektionerna kan komma att göras med ett motorsegelflygplan.

Skolning segel Länk till annan webbplats.

Solo

Efter 22-25 starter är du kapabel att utföra din första ensamflygning -EK. Läraren står då på marken och övervakar din flygning. Efter denna första del av utbildningen får du ett C-diplom som bevis på dina grundläggande flygkunskaper.

Termik

Efter denna grundläggande del av utbildningen kommer du nu att få lära dig det segelflyg i huvudsak går ut på, nämligen att flyga termik. De vertikala uppvindarna gör att ett segelflygplan kan hålla sig uppe bland molnen så länge solen ger instrålning. Termiken kan vara svår att finna, och det krävs både tålamod och träning för att bli en bra termikflygare. Mycket av din flygning gör du nu ensam, med läraren på marken. Du får också flyga in dig på ensitsiga flygplan, och du får utbildning i att medföra passagerare. Efter ca 60 starter och med lärarens godkännande är du en så pass erfaren flygare så att du erhåller ditt segelflygcertifikat.

Krav

För att få påbörja utbildning till cerifikat krävs att du har fyllt 14 år innan du påbörjar utbildningen och genomgått en särskild läkarundersökning. Information om totalkostnaden för utbildningen inklusive certifikat hamnar kan du läsa om via denna länk Länk till annan webbplats. där du finner broschyrer som klargör kostnadsbilden. Kostnaden för flygutbildningen betalas i den takt du flyger. Därefter är kostnaden ganska varierande. Titta på klubbens flygavgifter via denna länk. Länk till annan webbplats.

Pilot

När du väl erhållit cerifikatet får du räkna med att lägga ner en hel del tid på din nya hobby. För att verksamheten skall fungera krävs att medlemmarna hjälper varandra att komma upp i luften och att sköta om planen. Vädret är inte alltid så gynsamt för flygning, så en riktig segelflygare måste ha bra tålamod.

Idag ingår sträckflygutbildningen i certifikatet, dvs att distansflyga, vilket går ut på att flyga utanför flygplatsens närhet, eller att på kortast möjliga tid flyga banor på vanligtvis 10-50 mil.

Vidareutbildningar

Många vidareutbildar sig att flyga avancerat, att göra loopingar till exempel eller lär sig flyga enbart med instrument i moln, vilket kräver att du har skaffat dig ett antal flygtimmar och är i god flygtrim.

Om du vill få mera information om utbildningen, (eller annan vidareutbildning) bör du kontakta vår skolchef skolchef.ufk@gmail.com. Eller varför inte komma ut till Sundbro någon solig dag och se hur verksamheten fungerar. Då finns också möjligheten till en demostart med en flyglärare eller instruktör för att se hur det är att sväva bland molnen med hjälp av solens kraft.

Klubbens medlemsadministratör nås via
epost ufk.segel@gmail.com