Gå till innehåll
Stockholms Segelflygklubb
Stockholms Segelflygklubb

Publicerad: 2022-11-20

Senast uppdaterad: 2023-10-06

Författare: Daniel Sommerstein

Teoriutbildning

2023-08-29: Sidan uppdaterad. På grund av olyckliga omständighter har delvis föråldrad information kommit legat ute nedan.

Anmälan (Du måste vara medlem) Länk till annan webbplats.

För att få examinera sig för SPL certifikatet behöver man få teoriundervisning inom en DTO. De ämnen man går igenom är: Bestämmelser & regler, kroppen och flygsäkerhet, meteorologi, flyglära & aerodynamik, operativa procedurer, prestanda & planering, flygmateriel & system, navigation, och slutligen Radiotelefoni.

Vi tar bara emot teorielever som bestämt sig för att börja flyga och betalt årsavgift som aktiv medlem. Från första oktober kan du bli medlem - avgiften täcker då hela nästföljande år.

Teorikursen börjar i oktober. Du måste som sagt vara aktiv medlem i klubben, dvs verkligen bestämt dig för att börja. Det går bra att kliva på mitt i kursen om du missat kursstarten - det/de ämnen du missade tar vi en gårng till i slutet av kursen.

Kursmaterial
Sedan 2023 använder Segelflyget DTO (Deklarerad flygskola) en digital teoriplattform online med segelflygteoribok samt instuderingsfrågor. Alla segelflygelever skall obligatoriskt använda denna plattform och när det sedan är dags för teoretisk examinering så görs det i samma system,
De som vill ha en bok kan komplettera (inte ersätta) med en print-on-demand utgåva av boken.

Utöver teorimodulen använder man i utbildningen en del andra böcker

  • Elevhandbok Du Flyger
  • Flygdagbok
  • Flygkarta och Transportör
  • Teoribok flygradiotelefoni

Obligatorisk avgift för teoriplattform (se ovan) och examinationsmodul: Bedömt 1500 kronor. Övriga böcker tillkommer.

Grundpris för undervisningen ingår i medlemsavgiften.

Radiokursen Ingår sedan 2020 i teorikursen som ett av ämnena. Skillnaden mot övriga ämnen är att man har ytterligare R/T prov för en kontrollant.

Kostnad för externa examinatorer för radiotelefoni tillkommer och ges kontant till examinatorer vid examinationstillfället:
500 kr R/T examinationsavgift (medtages kontant till R/T prov, alternativt Swish)

Kurslitteratur och hur du får tag i den beskrivs under fliken "Kurslitteratur" till vänster.

Teori examination

Från och med 2020 gäller att teoriexamination sker utanför flygskolan,

  • Teoriproven sker uppdelat i ämnen med ett minsta antal frågor er ämne och en begränsad provtid.
  • Proven är datoriserade flervalsprov.
  • Man skall ha intyg från sin DTO att man genomfört teoriutbildning innan man får skriva teoriprov. Med andra ord kan man inte "läsa som privatist".
  • För att vi skall rekommendera elever till examination så genomför vi ett antal skolprov under din teoriutbildning hos oss. De har ingen formell status mer än att det ger SSFK spårbarhet att du tillgodogjort dig en viss del av utbildningen.

Anmälan (Du måste vara medlem) Länk till annan webbplats.