Gå till innehåll
Stockholms Segelflygklubb
Stockholms Segelflygklubb

Publicerad: 2022-11-20

Senast uppdaterad: 2023-01-29

Författare: Daniel Sommerstein

Teoriutbildning

För att få examinera sig för SPL certifikatet behöver man få teoriundervisning inom en DTO. De ämnen man går igenom är: Bestämmelser & regler, kroppen och flygsäkerhet, meteorologi, flyglära & aerodynamik, operativa procedurer, prestanda & planering, flygmateriel & system, navigation, och slutligen Radiotelefoni.

Teorikursen börjar i januari och radiokursen brukar börja i slutet på april. Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!
Det går bra att kliva på mitt i kusren om du missat kursstarten - det/de ämnen du missade tar vi en gårng till i slutet av kursen.

Kursmaterial
I början av 2023 kommer Segelflyget få en digital teoriplattform online med segelflygteoribok samt instuderingsfrågor. Alla segelflygelever kommer att obligatoriskt använda denna plattform och när det sedan är dags för teoretisk examinering så görs det i samma system, den tidigare examineringsplattformen med provvakt m.m
Enligt uppgift från förbundet kommer det även att går att komplettera (inte ersätta) med en print-on-demand utgåva av boken för de som vill ha materialet på papper också.

Obligatorisk avgift för teoriplattform (se ovan) och examinationsmodul: Bedömt 1500 kronor.

Grundpris för undervisningen ingår i medlemsavgiften.

Radiokursen Ingår sedan 2020 i teorikursen som ett av ämnena. Skillnaden mot övriga ämnen är att man har ytterligare R/T prov för en kontrollant.

Kostnad för externa examinatorer för radiotelefoni tillkommer och ges kontant till examinatorer vid examinationstillfället:
500 kr R/T examinationsavgift (medtages kontant till R/T prov, alternativt Swish)

Kurslitteratur och hur du får tag i den beskrivs under fliken "Kurslitteratur" till vänster.

Teori examination

Från och med 2020 gäller att teoriexamination sker utanför flygskolan,

  • Teoriproven sker uppdelat i ämnen med ett minsta antal frågor er ämne och en begränsad provtid.
  • Proven är datoriserade flervalsprov.
  • Man skall ha intyg från sin DTO att man genomfört teoriutbildning innan man får skriva teoriprov. Med andra ord kan man inte "läsa som privatist".
  • För att vi skall rekommendera elever till examination så genomför vi ett antal skolprov under din teoriutbildning hos oss. De har ingen formell status mer än att det ger SSFK spårbarhet att du tillgodogjort dig en viss del av utbildningen.

Anmälan Länk till annan webbplats.